:: LEARN FROM YESTERDAY, LIVE FOR TODAY, HOPE FOR TOMORROW ::

Apa Itu Abacus?

Salam 1 Malaysia! 
Entri kali ni Miss El nak berkongsi sedikit pengetahuan tentang industri pelancongan..
Biler sebut abacus mesti ader yang terbayangkan benda ni atau juga dikenali sebagai sempua..

Tapi kita bukan nak citer sal abacus a.k.a sempua kat atas nih...
Pernah dengar tentang Global Distribution System??? Haaa... ringkasnyer kita panggil GDS.
Ia adalah sejenis perisian yang digunakan diserata dunia khas untuk membuat tempahan
yang berkaitan dengan industri pelancongan khususnya sektor pengangkutan....
tapi TAK TERMASUK tiket bas yer.. yang tu kena pergi beli direct di kaunter bas :))
Perisian ini digunakan secara meluas di lapangan terbang, hotel & agensi pelancongan..
jadi, jelaskan betapa peri pentingnyer perisian ini kepada dunia pelancongan..antara perisian
yang sering digunapakai seperti Galileo, Kommas & Abacus.. 

Secara tidak langsung, sebagai tenaga pengajar dalam tourism line nih, tidak dapat tidak kena la
mengajar GDS ini dalam usaha untuk melahirkan graduan yang mempunyai kemahiran yang
menyeluruh untuk memenuhi keperluan tenaga kerja dalam industri pelancongan..
Tahu tak camaner rupanyer biler bekerja dengan software nih??
Bagi yang tak tahu mesti nak tahu kan.. rupanyer macam kat bawah ni..


Dikesempatan yang ada nanti akan Miss El "upload" nota atau info berkaitan Abacus di kolum
NOTES untuk kita kongsi bersama serba ringkas berkaitan perisian ini...
Cheers!!!

1 comment:

PutraSri Aini said...

aSSALAMUALAIKUM...

Macamana nak belajar ni , boleh private atau kena masuk kolej memane